Welkom Gast: Inloggen 

Historie Klootschieten

In de 14e eeuw werd in Nederland de klootschietsport reeds volop beoefend met materiaal zoals we dat nu nog kennen, een houten bal met een aantal doorboringen die volgegoten worden met lood. Voor die tijd werd de sport gespeeld met lemen, stenen of houten ballen zonder lood.
Er bestaat een middeleeuws gedicht uit 1170 waarin reeds geschreven wordt over klootschieten met een stenen bal. De sport werd vooral in de grote steden van Nederland beoefend, eerst alleen binnen de stadsmuren daarna vooral buiten de bebouwde kom.

Ook in de omgeving van Groenlo werd honderden jaren geleden de sport al beoefend. In het Grols museum in Groenlo liggen een aantal oude houten kloten. Bij het uitgraven van de ondergrondse muurresten van wat eens de Beltrummerpoort was, zijn deze kloten aangetroffen op de bodem van de voormalige stadsgracht. Voor zover nu nog na te gaan is, was het betreffende grachtgedeelte reeds in 1674 gedempt.
Waarschijnlijk werd de sport door de soldaten meegebracht die de stad Grol tijdens de 80 jarige oorlog bezet hielden en belegerd hebben.